Start Stylowy dzieciakCo w sklepach Sok z jagody kamczackiej – smaczny i zdrowy sposób na picie wody

Sok z jagody kamczackiej – smaczny i zdrowy sposób na picie wody

przez Redakcja
sok z jagody kamczackiej

Sok z jagody kamczackiej to znakomity sprzymierzeniec układu immunologicznego, a ponadto cenne źródło witamin wpływających korzystnie na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. To jednak nie jest koniec festiwalu dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą jego spożywanie. Oprócz istnej bomby witaminowej kryje w sobie niesamowity smak. Aromatyczny i pełen przenikających się nut. Możesz z powodzeniem łączyć go z wodą, do której przekona się z pewnością nawet najbardziej oporny maluch. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jest stawiać na sok z tych jakże cennych dla zdrowia owoców. 

Jagoda kamczacka – co warto o niej wiedzieć?

Mówiąc o jagodzie kamczackiej mamy na myśli krzew. Ot, niepozorny, ale nie daj się temu zmylić. O ile nie przyciąga on spojrzeń, o tyle nie warto przechodzić obok niego obojętnie. Ta jakże wyjątkowa roślina pochodzi z Azji Północno-Wschodniej, jednak jest uprawiana w wielu rejonach na naszym globie.

Owoce jagody kamczackiej przywodzą na myśl borówki. Mają długość 2-3 cm i pokrywa je niebieski nalot. Nic więc dziwnego, że nazywane są także borówką syberyjską, kamczatka czy też kamczacką. Istnieją również inne odmiany jagody kamczackiej, w tym czerwona. Uprawia się ją w Chinach – rejonach o umiarkowanym klimacie.

Po jagodę kamczacką warto sięgać zarówno bezpośrednio po zerwaniu z krzaka, jak i po tym, jak zostanie przetworzona. Świetnie sprawdza się w roli bazy na soki czy też dżemy. Smakuje obłędnie (na pierwszy plan wysuwa się słodycz, aby płynnie przejść do nutki kwasowości i goryczki), a przy tym jest zdrowa. Czego chcieć więcej od owocu?

sok z jagody kamczackiej

Właściwości jagody kamczackiej – cenne źródło wsparcia dla odporności

Po jagodę kamczacką warto sięgać zarówno jako dziecko, jak i osoba dorosła – z tym, że szkraby mogą ją spożywać po ukończeniu pierwszego roku życia. Ten mały owoc kryje w sobie olbrzymie źródło cennych składników odżywczych, witamin, minerałów i antyoksydantów. Wśród nich pobudzająca do działania układ immunologiczny witamina C. Do tego dochodzi witamina A, która istotnie wpływa m.in. na kondycję skóry, wzroku i paznokci. Wsparcie dla układu nerwowego niosą natomiast witaminy z grupy B.

Jagoda kamczacka znakomicie wspiera funkcjonowanie serca, jak również wzroku i naczyń krwionośnych. W istotny sposób opóźnia procesy starzenia.

Sok z jagody kamczackiej jest nieocenionym sprzymierzeńcem układu odpornościowego. Udowodniono, że regularne spożywanie tych owoców zmniejsza ilość wolnych rodników, które m.in. powodują stany zapalne. Zawarte w jagodzie związki fenolowe zapobiegają występowaniu przewlekłych chorób. 

Spożywanie jagody kamczackiej, to również ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym, a w tym chorobami, jakie ten powoduje. Odpowiadają za to antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne (to właśnie nim jagoda zawdzięcza kolor). 

Nic więc dziwnego, że w Japonii jagoda kamczacka nazywana jest “jagodą długiego życia”. 

sok z jagody kamczackiej

Sok z jagody kamczackiej – dlaczego warto na niego stawiać? Idealny sposób na picie wody!

Sok z jagody kamczackiej to bardzo cenne wsparcie dla codziennej diety. Warto docenić prozdrowotny potencjał tych niepozornych owoców, w których kryje się jednak ogromna bomba witaminowa. Znajdziesz w nich wiele bioaktywnych składników w duecie ze skoncentrowaną wartością odżywczą, w tym m.in. witaminy, mikroelementy czy też antyoksydanty.

Naturalny sok z jagody kamczackiej to prawdziwa skarbnica, nie tylko witamin, ale również żelaza. Nie bez powodu sięgają po niego osoby, które pragną wzmocnić swój organizm. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go dzieciom i tym samym wspomóc nie tylko ich układ immunologiczny, ale także prawidłowy rozwój.

Warto wiedzieć, że jagoda kamczacka uprawiana jest nie tylko w Rosji czy Chinach. Pojawiła się również w polskich gospodarstwach i nieustannie zyskuje na popularności. Nasz klimat sprzyja tej wyjątkowej roślinie i często nie wymaga stosowania “wspomagaczy” takich jak sztuczne nawozy. Krzewy obfitują w drobne owoce, które jednak mają nam do zaoferowania istną skarbnicę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Sok z jagody kamczackiej możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Znakomicie spisuje się jako dodatek do koktajli czy szejków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do jogurtu naturalnego, budyniu, kaszki manny czy owsianki na słodko, podbijając Twoje kubki smakowe słodyczą przełamaną delikatną kwasowością.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby popijać go prosto ze szklanki lub rozcieńczać go wodą. To świetny sposób na picie więcej wody dziennie – a zapotrzebowanie na nią w przypadku osoby dorosłej to od 2 do 3 litrów na dobę, w zależności od poziomu Twojej aktywności fizycznej. Jeśli więc nie lubisz smaku czystej wody, dodatek syropu o naturalnie słodkim, lekko kwaśnym smaku sprawi, że nie będziesz mieć problemów z utrzymaniem jej zalecanego spożycia. Możesz przygotować coś w rodzaju naturalnej oranżady, mieszając syrop z wodą gazowaną, wzbogaconą o cenne minerały i elektrolity. To idealny napój na ugaszenie pragnienia.

You may also like

Zostaw komentarz