Start LifestyleDzieciak po godzinach Obiadek ze słoiczka – zło, czy wygoda?

Obiadek ze słoiczka – zło, czy wygoda?

przez Redakcja
obiadek ze słoiczka karmienie dziecka dziecko jedzenie

Każda mama chce najlepiej dla swojego dziecka – to wiemy na pewno. Czy spotkałyście się jednak z podziałem mam na lepsze i gorsze? Te lepsze rodzą w bólach i trudach naturalnie, te gorsze idą na łatwiznę pod postacią cesarki. Te lepsze karmią piersią, te gorsze mlekiem modyfikowanym. Te lepsze codziennie gotują dziecku, te gorsze kupują gotowe obiadki w słoiku. Spotkałyście się z takimi stwierdzeniami? Zacznijmy od tego, że każda mama jest dobrą mamą – sposób porodu, czy karmienia nie definiuje tego, jak bardzo kocha swoje dziecko. Nie krytykuj, patrz na siebie. Dzisiaj będzie o słynnych słoiczkach – jak uważasz, czy obiadek ze słoiczka to zło, czy wygoda i dobry wybór?

Obiadek ze słoiczka, czy z garnka?

Kiedy przychodzi czas na rozszerzanie diety maluszka musimy zadecydować, czy chcemy postawić na gotowe dania w słoiczkach, czy też codziennie samodzielnie gotować dziecku. Weźmy pod uwagę fakt, że przygotowanie wartościowych dań dla dziecka wymaga nie tylko czasu na ich przygotowanie, lecz również wycieczki czasem na drugi koniec miasta po odpowiednie produkty (bez chemii). Jeśli jesteście pewni pochodzenia warzyw i mięsa – śmiało możecie samodzielnie przygotować posiłek malucha. Jeśli nie – lepiej sięgnąć po gotowe dania dla dzieci. Dlaczego?

https://youtu.be/rLUo8N-tch0

Obiadek ze słoiczka – zawsze zdrowy

Produkty biorące udział w powstawaniu dań do słoiczków dla niemowląt muszą spełniać rygorystyczne warunki. Surowce muszą być najwyższej jakości, bez chemicznych ulepszaczy smaku i wyglądu. Istotny jest nie tylko skład słoiczka, lecz również sam proces jego produkcji. Najwięcej mam zaufało daniom w słoiczkach Gerber, ponieważ receptury zostały przygotowane przez specjalistów żywienia małych dzieci, a słoiczki nie zawierają substancji konserwujących i barwników.

Dlaczego warto podać dziecku obiadek ze słoiczka?

Za gotowymi słoiczkami przemawia wiele plusów, do których z pewnością możemy zaliczyć:

  • różnorodność pokarmową – wiadomo – mama poda maluszkowi to, co sama lubi gotować i spożywać. Jednak maluch może mieć całkowicie inne preferencje smakowe od rodzica. Wprowadzając kolejno słoiczki będziesz mogła odkryć, co najbardziej lubi Twoje dziecko.
  • zawartość każdego słoiczka została dostosowana do potrzeb dziecka w danym wieku – nie będziesz musiała zastanawiać się nad tym, czy Twoje dziecko jest już gotowe na zjedzenie brokuła, czy ryby.
  • Wszystkie surowce używane do produkcji, dzięki procesowi technologicznemu zbliżonemu do starego, niezawodnego „wekowania”, zachowują pełnię swoich naturalnych walorów odżywczych i smakowych w gotowych wyrobach. 
  • Gotowe słoiczki dla niemowląt są też bardziej praktyczne – ich zawartość wystarczy jedynie podgrzać i podać dziecku.
  • Zawsze możesz połączyć swoje dania ze słoiczkami – sama dojdziesz to tego, które z nich są odpowiedniejsze dla Twojego dziecka.

Podsumowując, gotowe obiadki ze słoiczka nie są złym wyborem i atrybutem złej matki. To dobry wybór, gdy nie jesteśmy w stanie zaproponować naszemu maluszkowi naturalnych produktów, nie skażonych chemią. Pamiętajmy jednak, by stopniowo wprowadzać produkty do gryzienia i żucia. Zbyt długie podawanie zmiksowanych potraw sprawi, że dziecko nie będzie chciało przejść na „normalne” jedzenie.

You may also like

Zostaw komentarz