„Alaantkowe BLW” to niezwykła książka o żywieniu małych dzieci, koncentrująca się na popularnej w ostatnim czasie metodzie rozszerzania ich diety. Dzięki niej każdy rodzic może zapewnić swoim pociechom taki jadłospis, który nie tylko zagwarantuje ich zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny, ale również sensoryczny. Przepisy zawarte w tej publikacji z pewnością przypadną do gustu nie tylko maluchom, ale również całym ich rodzinom.
Czym jest tajemnicze BLW?
Tajemniczy skrót BLW można rozwinąć na dwa sposoby. W języku angielskim oznacza on „Baby-led weaning”, podczas gdy na język polski przełożono go w formie „Bobas lubi wybór”. Jest to metoda żywienia dzieci została opracowana przez Gill Rapley i Tracy Murkett, polegająca na stopniowym wprowadzaniu do diety niemowlaka, który dotychczas jadł tylko mleko, stałego pokarmu. Jej wyjątkowość wynika jednak z faktu, iż to dziecko samodzielnie decyduje, co i ile chce zjeść. Rola rodziców w tej kwestii ogranicza się do zapewnienia maluchowi różnych rodzajów pokarmu, spośród których może on wybrać to, na co ma ochotę. Zwolennicy tej metody uważają, że mały człowiek sam dobrze wie, czego potrzeba jego organizmowi. Ponadto dzięki temu, że dziecko samo dobiera sobie porcje jedzenia według swoich potrzeb, nie ma niebezpieczeństwa przekarmienia go, jak w przypadku tradycyjnych metod żywienia, a w konsekwencji – łatwiej jest u niego zapobiec nadwadze i otyłości.
BLW zalety
To jednak nie jedyne zalety BLW. Wśród innych wymienia się także ćwiczenie koordynacji wzrokowo-ruchowej i odruchu żucia, naturalne odkrywanie szerszej gamy smaków, tekstur i rodzajów jedzenia oraz obniżony stres podczas spożywania posiłków. Stopniowe zastępowanie mleka stałym pokarmem z wykorzystaniem metod BLW niesie za sobą mnóstwo pozytywów. Nic więc dziwnego, że wielu rodziców skłania się dzisiaj ku tej metodzie. „Alaantkowe BLW” będzie nieocenioną pomocą dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z BLW. Rówież dla rodziców, którzy chcą sprawić, że ich dziecko będzie jeść zdrowo i smacznie.
Alaantkowe BLW – testowane na dzieciach
Wszystkie przepisy znajdujące się w „Alaantkowym BLW” zostały przetestowane na dzieciach. Tytułowi Ala i Antek to dzieci dwóch przyjaciółek, które wspólnie założyły popularnego bloga, nagrodzonego tytułem Bloga Roku 2014. Joanna Anger jest nauczycielką wychowania przedszkolnego i mamą Ali. Anna Piszczek to nauczycielka języka polskiego i historii oraz mama Antka. Razem opracowały receptury na potrawy dla swoich dzieci, eksperymentując i próbując coraz to nowych rzeczy. W efekcie powstała książka, w której można znaleźć nieskomplikowane przepisy na potrawy idealne dla maleńkich dzieci będących na samym początku rozszerzania diety, jak również dla dzieci starszych, a nawet ich rodziców. Nie zabraknie wśród nich pysznych, pożywnych śniadań, obiadów, przekąsek, a nawet deserów, które można przygotować bez choćby grama cukru. Ponadto niektóre z receptur pozbawione są glutenu i nabiału, a także wszelkich składników pochodzenia zwierzęcego. To wszystko sprawia, że „Alaantkowe BLW” nie jest zwyczajną książką kucharską. To prawdziwa skarbnica wiedzy na temat odżywiania dzieci w sposób wspierający ich naturalny rozwój.
Nowe Alaantkowe BLW
Z powodu ogromnego zainteresowania książką Alaantkowe BLW w sprzedaży pojawiła się kolejna odsłona poradnika żywieniowego. Autorki najpopularniejszego w Polsce bloga o metodzie BLW proponują ponad sto nowych przepisów, wśród których znajdują się między innymi:
- smaczne śniadania, od których cała rodzina może zacząć nowy dzień,
- pożywne przekąski, które można zabrać ze sobą na spacer, na piknik lub na plac zabaw,
- nowe wersje tradycyjnych zup, które zapewnią mnóstwo energii ruchliwym maluchom.
W książce znajdują się również przykładowe jadłospisy (na upały i na zimowe dni, na weekendy i czas choroby, wegetariańskie i na początek rozszerzania diety), dzięki którym łatwiej zaplanować posiłki na cały dzień.